𝝤𝝠𝝤𝝞 𝝤𝝞 𝝙𝝦𝝤𝝡𝝤𝝞 𝝤𝝙𝝜𝝘𝝤𝝪𝝢 𝝨𝝩𝝤 𝝠𝝖𝝪𝝦𝝞𝝤!

«Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά, στην αγορά στο Λαύριο» αναρωτιόταν σε ένα τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος, αλλά στην προκειμένη (μπασκετική) περίπτωση οι απορίες έχουν συγκεκριμένη απάντηση, που θα δοθεί τις επόμενες τρεις ημέρες…

Αύριο (Παρασκευή) από τις 16:45 και το Σαββατοκύριακο όλοι οι δρόμοι για τους μερακλήδες του μπάσκετ οδηγούν στην πλατεία Καμινευτών του Λαυρίου, όπου τα (μικρά και μεγάλα) παιδιά ξέρουν εκ των προτέρων τι και πώς παίζεται…
Πρόκειται για το 𝗟𝗮𝘃𝗿𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 𝟯𝘅𝟯 𝗚𝗥 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗼𝘂𝗿 𝗯𝘆 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗰𝗲 𝟯𝘅𝟯, το πρώτο Τουρνουά της δεύτερης σεζόν του Greece 3x3 Tour που διεξάγεται με την έγκριση/πιστοποίηση της FIBA και αποτελεί μέρος του National Tour 2022, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Συνδιοργανωτές του 𝗟𝗮𝘃𝗿𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 𝟯𝘅𝟯 𝗚𝗥 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗼𝘂𝗿 𝗯𝘆 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗰𝗲 𝟯𝘅𝟯 είναι ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου και ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου και κεντρικός χορηγός η Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων Λαυρεωτικής (Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ).
Με τo 𝗟𝗮𝘃𝗿𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 𝟯𝘅𝟯 𝗚𝗥 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗼𝘂𝗿 𝗯𝘆 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗰𝗲 𝟯𝘅𝟯 ανοίγει η αυλαία της εφετινής διοργάνωσης του Greece 3x3 Tour η οποία θα εκτυλιχθεί σε διάφορους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και θα καταλήξει με την τελική φάση στις αρχές Οκτωβρίου στη Βάρκιζα.


✎ Το National Tour της ΕΟΚ
Παράλληλα το Τουρνουά του Λαυρίου αποτελεί έναν από τους 23 σταθμούς του National Tour που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και το οποίο εγκαινιάσθηκε στις 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί με την τελική φάση στις 23-24-25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Οι ομάδες που θα επικρατήσουν στις κατηγορίες MEN +18 QUEST, MEN U18, WOMEN +18 ΚΑΙ WOMEN U18 του 𝗟𝗮𝘃𝗿𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 𝟯𝘅𝟯 𝗚𝗥 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗼𝘂𝗿 𝗯𝘆 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗰𝗲 𝟯𝘅𝟯 θα προκριθούν στην τελική φάση του National Tour της ΕΟΚ.
Η νικήτρια ομάδα της κατηγορίας MEN +18 QUEST του National Tour της ΕΟΚ, θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο World Tour, τον Οκτώβριο στο Παρίσι.
Το πρόγραμμα του National Tour της ΕΟΚ περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες : MEN +18 QUEST, MEN U18, WOMEN +18 και WOMEN U18.


✎ Παρούσα η Εθνική ομάδα U21
Επιπροσθέτως στο πλαίσιο του 𝗟𝗮𝘃𝗿𝗶𝗼 𝟮𝟬𝟮𝟮 - 𝟯𝘅𝟯 𝗚𝗥 𝗡𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗧𝗼𝘂𝗿 𝗯𝘆 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗰𝗲 𝟯𝘅𝟯 θα διεξαχθούν Τουρνουά στις μικτές κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών U11 και σε ξεχωριστές κατηγορίες U15 αγοριών, U15 κοριτσιών, 35+ Ανδρών και Οpen Ανδρών.
Mέχρι σήμερα το πρωί είχαν δηλώσει συμμετοχή 67 ομάδες, με τη βάσιμη προοπτική να υπερβούν τις 70, συμπεριλαμβανομένης και της Εθνικής U21.
Επίσης θα αγωνισθούν μέλη της Εθνικής Ανδρών και παίκτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πρωταγωνιστούν και διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια στο 3x3 Basketball, ενώ απόψε αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό.
Το 3x3 Basketball είναι ένα παιχνίδι για όλους, το οποίο εξαπλώνεται ραγδαίως και μανιωδώς σε ολόκληρο τον κόσμο, προσελκύει διαρκώς νέους φίλους και αυτή τη στιγμή θεωρείται ως το πιο αναπτυσσόμενο και δημοφιλές αστικό άθλημα στον κόσμο.


✎ Το όνειρο του Πάτρικ Μπάουμαν
Αυτός μάλιστα ήταν ο λόγος που ενέπνευσε και ώθησε τον Πάτρικ Μπάουμαν να το υποστηρίξει με θέρμη, ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπερ και εγένετο με την ιστορική απόφαση της 9ης Ιουνίου του 2017.
Δυστυχώς ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας της FIBA δεν πρόλαβε να δει το όνειρο του να παίρνει σάρκα και οστά το καλοκαίρι του 2021 στο Τόκιο, καθώς έφυγε από τη ζωή ξαφνικά και αναπάντεχα, σε ηλικία μόλις 51 ετών, στις 13 Οκτωβρίου του 2018.


✎ To Streetball και το χάλκινο μετάλλιο της Ελλάδας
Πρόκειται για ένα άθλημα που εμφανίσθηκε πριν από αρκετές δεκαετίες στις ΗΠΑ με την ονομασία Streetball και εισήλθε στο κάδρο των επίσημων διοργανώσεων με την ευκαιρία των 1ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνες Νέων, οι οποίοι διεξήχθησαν από τις 14 έως τις 26 Αυγούστου του 2010 στη Σιγκαπούρη.
Νικήτρια σε εκείνη τη διοργάνωση αναδείχθηκε η Σερβία η οποία στον τελικό επιβλήθηκε της Κροατίας, ενώ τρίτη κατατάχθηκε η Ελλάδα, νικώντας την ομάδα των ΗΠΑ.
Στο αντίστοιχο Τουρνουά γυναικών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κίνα, επικρατώντας στον τελικό της Αυστραλίας.
Mετά το πολύ επιτυχημένο πείραμα της Σιγκαπούρης ακολούθησε η πρώτη επίσημη διοργάνωση 3x3 της FIBA: τον Σεπτέμβριο του 2011 το Ρίμινι φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων (U18), στο οποίο επικράτησε η Νέα Ζηλανδία, νικώντας στον τελικό την οικοδέσποινα Ιταλία.
Στο αντίστοιχο Τουρνουά των Νεανίδων νικήτρια αναδείχθηκε η Ισπανία η οποία επιβλήθηκε της Ιταλίας.


✎ Ο θρίαμβος των Λετονών και των Αμερικανίδων
Το 3x3 Basketball είχε την τιμητική του ως επίσημο άθλημα του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου του 2021 στο Aomi Urban Sports Park του Τόκιο, με τη συμμετοχή οκτώ ομάδων Ανδρών και οκτώ ομάδων Γυναικών.
Στο Τουρνουά των Ανδρών το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Λετονία, η οποία στον τελικό επιβλήθηκε της ομάδας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας με 21-18, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σερβία, μετά τη νίκη της επί του Βελγίου με 21-10.
Ακολούθησαν στην κατάταξη η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Πολωνία και Κίνα.
Πρώτος σκόρερ του Τουρνουά αναδείχθηκε ο Λετονός Κάρλις Λασμάνις με 76 πόντους.
Στο Τουρνουά των Γυναικών κυριάρχησε η Team USA η οποία στον τελικό νίκησε την ομάδα της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας με 21-18.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Κίνα, ενώ ακολούθησαν στην κατάταξη η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Μογγολία.
Πρώτη σκόρερ αναδείχθηκε η Αμερικανίδα Κέλσι Πλαμ με 55 πόντους.


✎ Απλό, γρήγορο, συναρπαστικό και ολιστικό
Τα πλεονεκτήματα του 3x3 Basketball συνιστούν η απλότητα, η ευκολία «στησίματος» του γηπέδου σε οποιονδήποτε ανοικτό χώρο, η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι αγώνες, η συναρπαστικότητα και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ολιστικό σπορ.
Προσφέρει δηλαδή τη δυνατότητα και τη χαρά της συμμετοχής σε όλους, καθώς αφενός δεν τίθεται περιορισμός ηλικίας και αφετέρου δεν αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής η οποιαδήποτε σταδιοδρομία/ προϋπηρεσία στο μπάσκετ 5x5.
Η FIBA διαπιστώνοντας την ενθουσιώδη υποδοχή της οποίας έτυχε το άθλημα από την πρώτη στιγμή καθιέρωσε πολύ γρήγορα τον θεσμό του World Tour,ενώ οι κάθε λογής διοργανώσεις αυξάνονται και πληθύνονται σε όλο τον πλανήτη.

✎ Η αποκάλυψη» στο Ζάππειο το 2012
Σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και στη διάδοση του 3x3 Basketball υπήρξε το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών και γυναικών, το οποίο διεξήχθη στον ιστορικό και επιβλητικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου της Αθήνας από τις 23 έως τις 26 Αυγούστου του 2012 (https://fiba3x3.com/en/vision.html)
Σε αυτή την από πάσης απόψεως ιστορική διοργάνωση έλαβαν μέρος 24 ομάδες Ανδρών και 24 ομάδες Γυναικών.
Στους Άνδρες στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου η Σερβία η οποία νίκησε στον τελικό τη Γαλλία με 16-13, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουκρανία.
Στις Γυναίκες επικράτησαν οι ΗΠΑ και ακολούθησαν η Γαλλία και η Αυστραλία, ενώ στο Τουρνουά των μεικτών ομάδων ανέβηκαν στο βάθρο η Γαλλία, η Αργεντινή κι η Ουκρανία.

✎ Οι διαγωνισμοί και τα έπαθλα
Όπως συνέβη και στην περυσινή σεζόν, παράλληλα με την κατ’ εξοχήν αγωνιστική δράση, στο πλαίσιο του FIBA 3x3 Greece Tour θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί τριπόντων, Skills Challenge (επιδεξιότητες), Shooting Stars καθώς και άλλα παιχνίδια που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη!
Το Greece 3x3 Tour παρέχει το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, υπό την έννοια ότι καμία δεν φύγει από το Τουρνουά μετά την πρώτη ήττα.
Η νικήτρια ομάδα της κατηγορίας MEN +18 QUEST θα εισπράξει χρηματικό έπαθλο 600 ευρώ, ενώ η φιναλίστ θα λάβει 250 ευρώ. Στους νικητές όλων των υπολοίπων κατηγοριών θα δοθούν δώρα που προσφέρουν οι χορηγοί της διοργάνωσης, όπως ρολόγια, γυαλιά, φανέλες, συλλεκτικές μπάλες κοκ.

✎ Πληροφορίες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής, το σύστημα διεξαγωγής, τον τρόπο εγγραφής, τα χρηματικά έπαθλα και τα δώρα για όλα τα Τουρνουά είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της διοργάνωσης (https://play.fiba3x3.com/events/912fc582-bc77-49b6-a73d-ea803117a4fd?fbclid=IwAR0idaUfyo_-OA3-AZ10bbV1BVrQTYcyLTYVEoTjhS0sTye1y0ZxaftO4BM)
και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (https://www.facebook.com/greece3x3 και www.instagram.com/greece3x3)


Όλοι οι αγώνες θα μεταδίδονται σε live streaming.
Οι κανόνες διεξαγωγής 3x3 δημοσιεύονται στον σύνδεσμο https://fiba3x3.com/en/rules.html
Η βαθμολογία των ομάδων στο παγκόσμιο ranking βρίσκεται στον σύνδεσμο https://fiba3x3.com/en/rankings/individual.html